توضیحات
کرم طوقه بر ذرت
نام علمی: (Denis & Schiffermller) Agrotis segetum
نام انگلیسی: Corn Cutworm
راسته: Lepidoptera
خانواده: Noctuidae
مناطق جغرافیایی
کرم طوقه بر آفت پلی فاژ بوده و در اکثر نقاط دنیا آفریقا، شمال و اروپا و آسیا دیده شده و همچنین از مناطق مختلف ایران شناسایی و گزارش شده است.
شکل شناسی کرم طوقه بر ذرت
تخم
تخم ها به شکل نیمه گرد، با قاعده مسطح و قسمت بالایی کم و بیش گنبدی شکل هستند که طرفین جانبی آنها دارای خطوط و تزئینات خارجی است. تخم ها ابتدا شیری رنگ بوده ولی به تدریج روی آنها تزئینات قهوه ای رنگی ایجاد میشود، تخم ها به قطر حدود 0.5 میلیمتر که به صورت دستجات چندتایی یا انفرادی گذاشته میشوند و اغلب تعدادشان 500 تا 800 عدد نیز می رسد.
لارو
رنگ بدن لاروها متغیر بوده و از خاکی تا خاکستری و نیز سیاه مشاهده شده است. لارو کامل، قطور، خمیده شکل و به طول 45-55 میلیمتر، همچنین در سطح پشتی بدن یک نوار باریک و روشن کشیده شده و روی هر حلقه بدن لاروها چهار عدد خال سیاه زگیل مانند مجهز به یک عدد مو، وجود دارد.
شفيره
شفیره ها خرمایی رنگ بطول 15-20 میلیمتر و درون لانه گلی که لارو سن آخر در خاک ایجاد میکند تشکیل میگردند. انتهای بدن شفیره ها مجهز به خارهایی هست که با چشم غیر مسلح میتوان مشاهده نمود.
حشره کامل
حشره کامل شبپره ی زمستانه، نسبتا بزرگ، اندازه بدن با بال های باز حدود 45-50 میلیمتر میباشد. بال های جلویی به رنگ زرد مایل به قهوه ای تا خاکستری تیره بوده و روی بال جلویی ۳ لکه مشخص شامل مثلثی، گرد و لوبیایی شکل قابل مشاهده است. در جنس نر بالهای عقبی به رنگ سفید و در جنس ماده به رنگ خاکستری با رگبال های مشخص بوده و حاشیه پایینی بال ها دارای یک نوار سیاه باریک که دارای ریشک های بلند است، قابل مشاهده است.
نحوه خسارت کرم طوقه بر ذرت
خسارت آفت بیشتر در ابتدا فصل رویش بوده زمانی که قدرت ترمیم در بوته ها کم بوده و در اکثر مواقع قادر به جبران خسارت نیستند. مرحله خسات زای آفت مربوط به مرحله لاروی است که زمانی که لارو سن یک تازه از تخم بیرون آمده ابتدا با تغذیه از برگ های تازه و جوان باعث ایجاد سوراخ هایی روی آنها شده که با افزایش رشد لاروها از طوقه گیاه میزبان تغذیه و باعث قطع طوقه شده و در نهایت منجر جداشدن اندام هوایی از ریشه گیاهان زراعی می شوند. گیاهان آسیب دیده به دلیل پژمردگی و خشک شدن قادر به ادامه رشد نیستند و در همان آغاز فصل مرگ بوته های جوان را باعث می گردند. خسارت مستقیم این آفت مربوط به تغذیه لاروها از طوقه و ریشه بوده که منجر به قطع شدن طوقه پژمرده و خشک شدن بوته ها میگردد.
زیست شناسی
این آفت به صورت لارو کامل در عمق ۱۰ تا ۲۵ سانتیمتری خاک زمستانگذرانی میکند. در اوایل بهار، لاروهای کامل از عمق به سطح خاک می آیند و سپس تبدیل به شفیره می شوند. حشرات کامل پس از ۲ تا 4 هفته ظاهر میگردند.شروع فعالیت این حشره، در هنگام غروب آفتاب و تمام فعالیتهای زیستی خود اعم از لقاح و تخمریزی را در شب انجام میدهد. تخم ها پس از ۴ تا ۵ روز تفریخ و لاروهای سن یک حاصله شروع به تغذیه از برگ های سبز و جوان گیاهان میزبان میکند. لاروها پس از اولین پوست اندازی و وارد شدن به سن ۲، به سطح خاک افتاده و خود را برای تغذیه به طوقه گیاهان میزبان میرساند. لاروها پس از تکمیل رشد و قبل از تبدیل شدن شفیره، در عمق ۵ تا ۷ سانتیمتری خاک، لانه ای ایجاد میکند و سپس درون آن تبدیل به شفیره شده که پس از طی دوره شفیرگی ، حشرات کامل نسل دوم ظاهر میشوند. کرم طوقه بر میتواند 1-5 نسل در سال ایجاد کند.
ردیابی و کنترل کرم طوقه بر ذرت
شکار حشرات با استفاده از تله فرمونی به منظور شکار جمعی آنها و اطلاع از تراکم جمعیت بالغ در کاهش جمعیت آفت موثر میباشد.
نوع و نحوه تله گذاری:
استفاده از تله های دلتا و تله قیفی همراه فرمون جنسی برای بدام اندازی حشرات کامل، ردیابی و بررسی جمعیت حشرات بالغ آفت توصیه میشود.
تعداد تله جهت ردیابی: 2-5 تله در هکتار
زمان بازدید: تله ها باید هر 7 تا 10 روز بازدید شوند.
زمان تعویض فرمون: کپسول فرومون هر 3-4 هفته یکبار تعویض شود.
شرایط نگهداری: در دمای زیر صفر در یخچال برای 2 سال نگهداری شود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.