توضیحات
کرم سرخ ثانویه پنبه
نام علمی: Pectinophora (Pexicopia) malvella Hübner
نام انگلیسی: Pink cotton bollworm Second
راسته: Lepidoptera
خانواده: Gelechiidae
مناطق جغرافیایی
کرم سرخ ثانویه پنبه در دنیا آفتی شناخته شده است که از بذر یا میوه گل ختمی تغذیه می کند که این امر در استان گلستان نیز صحت دارد اما در برخی مناطق به خصوص در استان آذربایجان غربی، ماکو، پلدشت و آسیای مرکزی به عنوان یک آفت پنبه در گذشته مد نظر بوده که همچنان این آفت به عنوان یک آفت قرنطینه ای برای سایر مناطق پنبه خیز کشور شناخته میشود.
شکل شناسی کرم سرخ ثانوی پنبه
تخم
تخم ها بیضی شکل و روی براکت ها یا جوانه ها پراکنده میشوند.
لارو
سفید رنگ، هنگام خروج از تخم به طول 2 میلیمتر بوده که لارو در حالت رشد کامل 10-8 میلیمتر طول دارد ، کپسول سر قهوه ای و اولین قفسه سینه در سطح پشتی دارای یک صفحه محافظتی زرد مایل به قهوه ای کیتینی است. سر قهوه ای تیره است، پروتونوم مسطح، قهوه ای و پیش قفسه سینه به رنگ قرمز، بخشهای دیگر به رنگ صورتی روشن میباشند.
شفيره
شفیره های قهوه ای رنگ و پس از رشد کامل لاروها در سلولهای داخل خاک تبدیل به شفیره میشوند.
حشره کامل
قهوه ای تیره رنگ، بال جلویی باریکتر از بال عقبی است و هر بال جلو دارای دو لکه تیره در یک سوم قاعده بال است. بال عقب دارای حاشیه های مودار بوده و پالپ ها بزرگ و خمیده هستند. عرض بال بطول 12 -17 میلیمتر است و همچنین لارو آن شباهت زیادی به کرم سرخ پنبه Pectinophora gossypiella دارد.
نحوه خسارت کرم سرخ ثانویه پنبه
لارو از محتوای داخل جوانه ها تغذیه میکند. با گرم شدن هوا و افزایش سرعت رشد، لاروها با وارد شدن به باغ های گل، بتدریج از میوه و گل ختمی و سایر میزبان ها تغذیه و رشد میکند.
زیست شناسی
این آفت از طریق بذور آلوده منتقل و از این طریق میتواند سایر مناطق پنبه خیز کشور را آلوده کند. شکار آفت در منطقه پلدشت آذربایجان غربی توسط تله های فرمونی از نیمه اردیبهشت ماه گزارش و از اواخر اردیبهشت روی گیاه گل ختمی و همزمان با گلدهی آن تخمریزی میکند. در خرداد ماه جمعیت آفت به حداکثر رسیده و در اواخر خرداد و تا نیمه تیرماه دارای بالاترین اوج جمعیت میباشد. با گرم شدن هوا در تیر و مرداد ماه ضمن خشک شدن بوته های گیاه ختمی، جمعیت آفت کاهش می یاید. دوره جنینی آفت در محیط 3 تا 5 روز، دوره لاروی 12 تا 14 روز و دوره شفیرگی 11 تا 13 روز طول میکشد. زمستان گذرانی آفت در خاک و عمق 5-10 سانتیمتری زمین داخل لانه های گلی سپری میگردد. طول یک نسل کامل آفت26 تا 32 روز می باشد. آفت دارای 3-4 نسل در سال است. انتقال تخم، لارو و شفیره آفت همراه غوزه ها، الیاف و بذور آلوده گیاه میزبان راهی برای انتشار آفت در سطح کشور و در سطح بین الملل میباشد.
ردیابی و کنترل کرم سرخ ثانویه پنبه
استفاده از فرمون های جنسی و مصنوعی برای کشف و کنترل آفت توصیه می شود.
نوع و نحوه تله گذاری:
در برنامه مدیریتی کرم سرخ ثانویه پنبه مناسب ترین تله، تله دلتا و یا تله بالی و تله قیفی پیشنهاد شده است. تله ها قبل از ظهور حشرات کامل نسل اول تا پایان فصل زراعی بسته به شرایط اقلیمی منطقه باید نصب گردد. تله در انتهای یک ردیف روی اولین گیاه پنبه و یا نزدیک بالاترین نقطه گیاه روی قیم به ارتفاع یک متری قرار گیرد.
تعداد تله جهت ردیابی: 2-1 تله در هکتار
زمان بازدید: تله ها باید هر 7 تا 10 روز بازدید شوند.
زمان تعویض فرمون: کپسول فرومون هر 6-4 هفته یکبار تعویض شود.
شرایط نگهداری: در دمای زیر صفر در یخچال برای 2 سال نگهداری شود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.