کرم گلوگاه انار با نام علمی Ectomyelois(Apomyelois) ceratoniae (Zeller)، آفتی خطرناک است که در سراسر جهان پراکنده است و روی چندین محصولات باغی از جمله خرما، بادام و به طور عمده انار، خسارت وارد می کند. شب پره کرم گلوگاه انار، محصول را قبل و پس از برداشت مورد حمله قرار می دهد. میزان خسارت این آفت در خاورمیانه از 30 تا 80 درصد گزارش شده است. بسیاری از باغداران عزیز کشورمان ایران، مبارزه با کرم گلوگاه انار را جدی می گیرند و هر سال هزینه های زیادی بابت مبارزه با آنها متحمل می شوند. در این مقاله از زیست بانی پایا قصد داریم کنترل بیولوژیک کرم گلوگاه انار را به عنوان موثرترین و شاید کم هزینه ترین روش مبارزه با این آفت را به شما معرفی کنیم.

کرم گلوگاه انار را بیشتر بشناسید

برای شب پره کرم گلوگاه انار، چهار مرحله زندگی وجود دارد. تخم، لارو، شفیره و پروانه (حشره بالغ) که هر مرحله به طور مختصر شرح داده می شوند.

مرحله تخم

تخم پروانه کرم گلوگاه انار بیضی شکل و کمی کشیده است. تخم ها در ابتدا سفید مایل به زرد هستند و رفته رفته که به زمان تفریخ نزدیک می شوند، به نارنجی مایل به قرمز تبدیل می شوند. 8 تا 10 روز طول می کشد تا تخم ها باز شوند.

مرحله لارو

کرم گلوگاه انار سه سن لارو دارد. لارو سن اول حدود 1 میلیمتر است به رنگ سفید یا مایل به صورتی با سر سیاه به عرض 0.2 میلیمتر می باشد. پشت سر علائم تیره و در پشت برجستگی های کوچک قهوه ای دیده می شود. لارو سن آخر تا ۲۰ میلی متر رشد می کنند و عرض کپسول سر نیز به 2 میلیمتر می رسد. رنگ لاروها از کرم تا قرمز صورتی متغیر است. لاروهای نر از لاورهای ماده کوچکتر هستند. هوای سرد در زمستان باعث ایجاد دیاپوز در لاروها می شود. دوره فعاليت لاروی از 18 تا 30 روز است. پس از حدود یک ماه به گلوگاه انار آمده و به شفیره تبدیل می شوند.

مرحله شفیره

شفیره کرم گلوگاه انار به رنگ خرمایی تا قهوه ای روشن است و نزدیک به 11 میلیمتر طول دارد. شفیره به نور یا تحریک مکانیکی واکنش نشان می دهد ولی در حالت عادی بی حرکت می باشد. آنها زمستان را در داخل میوه های جامانده روی درخت، غلاف، زیر پوست درختان ، یا میوه هایی که روی زمین افتاده اند، می گذرانند. دوره شفیرگی بیش از یک هفته طول می کشد و بعد از ان پروانه بیرون می آید.

مرحله بلوغ یا حشره کامل

حشره کامل کرم گلوگاه انار، شب پره ای به طول 12 میلیمتر است. عرض حشره ماده با بالاهای باز 19 تا 30 میلیمتر و حشرات نر 15 تا 23 میلیمتر است. سر و قفسه سینه خاکستری مایل به قهوه ای، بال های جلو خاکستری رنگ با یک نوار زیگزاگ به خوبی مشخص هستند. کل چرخه زندگی بسته به دما بیش از 40 روز طول می کشد. حشرات ماده در طول زندگی خود تا ۲۰۰ تخم می گذارند. سالی چهار نسل پروانه کرم گلوگاه وجود دارد. که یکی از لاروهای زمستان گذرانده ، یکی از تخمک گذاری بهار و ۱۲ از تخمگذاری تابستانی است.

کرم گلوگاه انار چگونه خسارت می زند؟

کرم گلوگاه انار یک آفت پلی فاژ است که بسیاری از درختان میوه را به عنوان میزبان خود انتخاب می کند و خسارت جدی وارد می کند. لارو کرم گلوگاه انار در میوه های باقی مانده روی درخت، یا ریخته شده پای درخت و یا میوه های انبار شده وارد می شود و آن را خراب می کند.

لاروها پس از گذراندن آخرین سن لاوری و کامل شدن رشد، معمولاً از راه کانال و سوراخ های ایجاد شده قبلی به محل ترک خوردگی و یا گلوگاه و داخل تاج میوه انار وارد می شوند و در آنجا شروع به تنیدن تار و ساخت محفظه شفیرگی می کنند و زمستان را همانجا می گذرانند. هوا که رو به گرمی رفت، در اوایل اردیبهشت و با آغاز ظهور گل های انار، به پروانه تبدیل شده و از تاج میوه انار بیرون می آیند.

پروانه ها در طول مدت کمتر از یک هفته جفت گیری کرده و ماده ها در تاج میوه انار، در میان پرچم های زردرنگ تخم ریزی کرده و حدود 20 تا 25 تخم را رها می کنند. پس از حداکثر 10 روز، تخم ها باز شده و به لارو تبدیل می شوند. لاروها از مواد داخل گلوگاه تغذی کرده و بزرگ می شوند تا بتوانند در محوطه داخلی تاج، کانال ایجاد کنند و وارد میوه انار شوند. این کرم ناقل عوامل بیمارگر از جمله قارچ به داخل میوه انار بوده که منجر به پوسیدگی و ایجاد کپک می شود و کیفیت میوه را به طور جدی کاهش می دهد و خسارت اقتصادی زیادی به باغدار وارد می کند.

روش های مبارزه با کرم گلوگاه انار

مبارزه با کرم گلوگاه انار به چند روش انجام می شود. کنترل زراعی، مبارزه مکانیکی و کنترل بیولوژیک مهمترین روش کنترل این آفت می باشد. از آنجا که محل تخم گذاري این شب پره داخل تاج میوه انار بوده و فعالیت لاروهاي آفت نیز درون میوه انار است، استفاده از سموم آفتکش شیمیایی براي کنترل این آفت روش مؤثري نیست و به طور معمول توسط باغداران نیز انجام نمی شود. در ادامه به شرح مبارزه با این آفت می پردازیم و بهترین روش مبارزه با کرم گلوگاه انار را معرفی می کنیم.

اما قبل از اینکه مبارزه با کرم گلوگاه انار را شروع کنیم، باید جمعیت و میزان خسارتی که این آفت وارد کرده است را بررسی کنیم تا بتوانیم بهترین زمان و روش مبارزه را شروع کنیم

دو اقدام مهم که قبل از مبارزه با کرم گلوگاه انار باید انجام داد:

  • ردیابی و پایش: برای اطلاع از جمعیت این آفت باید جمعیت کرم گلوگاه انار را در باغ ردیابی و نظارت کنیم. برای این کار می توان از تله های فرمونی و نوری استفاده کنیم.

  • ارزیابی میزان خسارت: برای این کار به قسمت های مختلف باغ برویدو خسارت ظاهری شامل ریزش گل و میوه، لکه های قهوه ای یا سیاه رنگ یا تعییر رنگ پوست میوه را مشاهده کنید.

اکنون می توانیم با آرامش خاطر و کمترین هزینه، بهترین زمان و روش کنترل مبارزه با کرم گلوگاه انار را پیدا کنیم.

روش اولکنترل زراعی

به هر گونه عملیات و اصول صحیح باغبانی که باعث تقویت درختان در باغ می شود و میزان جمعیت و خسارت آفت را به حداقل می رساند، کنترل زراعی گفته می شود. اقداماتی همچون آبیاری منظم، یخ آب زمستانه، کنترل علف های هرز در باغ های انار، انتخاب ارقام مناسب و تراکم مطلوب درختان، کنترل زراعی آفت کرم گلوگاه انار می باشند که در ادامه به طور مختصر شرح داده شده اند.

انتخاب رقم مناسب

انتخاب و استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل به آفت کرم گلوگاه انار، آسان ترین روش کاهش خسارت این آفت می باشد. برخی از ارقام انار پسوت ضخیم تری دارند و یا حتی ترکیبات خاصی در میوه و پوست آنها وجود دارد که پروانه ها را دفع می کنند و از تخم گذاری آنها در سطح گلوگاه انار جلوگیری می کنند.

آبیاری درختان

درختان و باغ انار با توجه به نیاز آبی و بافت خاک، باید به صورت منظم آبیاری شوند. مراقب باشید که به درخت تنش آبی ندهید. این تنش باعث ترک خوردگی پوست میوه انار می شود. دراین حالت شب پره کرم گلوگاه انار تغییر رفتار داده و بجای اینکه تخم های خود را داخل محوطه گلوگاه بگذارد، زیر پوست و شکاف های حاصل از ترکیدگی میوه را برای تخم گذاری انتخاب می کنند.

در این حالت آفت طغیان می کند و تعداد لاروهای موجود در میوه گاهی به بیش از 10 عدد می ‌رسند. ادامه این روند برای سال های بعدی نیز با ضرر و زیان همراه است. از طرفی شرایط تنش آبی، فعالیت دشمنان طبیعی آفت از جمله زنبور تریکوگراما را نامساعد می ‌کند.

یخ آب زمستانه

در فصل زمستان با آبیاری غرقابی درختان، احتمال یخ زدگی آب سطح خاک و بقایای گیاهان و میوه ها وجود دارد. این یخ زدگی باعث می شود، شفیره های کرم گلوگاه انار که در حالت زمستان گذرانی هستند از بین بروند و به پروانه تبدیل نشوند.

هرس درختان

انجام هرس زمستانه و هرس سبز در فصل رشد (به حدی که باعث آفتاب سوختگی میوه نشود)، حذف شاخه ‌های مریض و بد شکل که محل خوبی برای فعالیت آفت هستند، موجب جلوگیری از فعالیت آفت می ‌شود.

تغذیه درختان

کوددهی به موقع و تقویت درختان می تواند مقاومت درختان به آفت کرم گلوگاه انار را افزایش دهد. حدود یک ماه قبل از اینکه جوانه های گل انار بزرگ شوند، بهتر است از کودهای مخلوط دامی و شیمیایی استفاده شود. یک سوم کود نیتروژن و تمام کود فسفاته و پتاسیمی را همراه با کود دامی مخلوط کنید و پای درختان انار بریزید. یک سوم کود اوره پس از ریزش کامل برگ ‌ها و یک سوم کود نیتروژن باقیمانده را به فاصله دو ماه پس از تقسیط دوم مصرف شود. کودها را می توان در نیمه خارجی سایه انداز تاج درخت به صورت چالکود و یا کانال کود استفاده کرد.

هرس و حذف شاخه ‌های اضافی نیز باعث می شود که غذای بیشتری به شاخه ‌های سالم برسد که منجر به افزایش مقاومت درختان در مقابل آفت می‌ شود

روش دومکنترل مکانیکی

کنترل مکانیکی شامل یک سری اقدامات فیزیکی و کارگر محور است که از طریق آن می توان جمعیت آفت کرم گلوگاه انار را کاهش داد. همانطور که گفتیم این آفت در زمستان به صورت لارو و در سنین های مختلف داخل انارهای باقیمانده روی درخت و یا ریخته شده کف باغ، زمستان گذارنی می کنند. با کنترل مکانیکی و حذف این لاروها، جمعیت آفت به شدت کاهش می یابد. مبارزه مکانیکی کرم گلوگاه انار به صورت زیر است.

جمع آوری میوه های آلوده:

معمولاً پس از برداشت انار، یک سری میوه ها روی درخت، به خصوص قسمت هایی که دست کارگر به آنها نمی رسد باقی می مانند. برخی از بقایای انارهای فاسد نیز کف باغ می افتند. اینها محل ذخیره و زمستان گذرانی کرم گلوگاه انار هستند. از اینرو بهتر است انارهای آلوده و ریخته شده کف باغ را جمع آوری کنیم و در مکانی دورتر از باغ و در زیر خاک مدفون کنیم. این کار بخصوص در ابتدای فصل باید انجام شود. اما برای اثربخشی بیشتر باید در زمستان تمام بقایا و شاخ و برگ و میوه های پوسیده و فاسد، حتی سایر میزبان این آفت جمع آوری شوند. حذف انارهای آلوده در طول فصل رویش نیز به ویژه برای کنترل نسل اول این آفت ادامه یابد.

پرچم زدایی و تاج تراشی

یکی از روش های کنترل مکانیکی، حذف پرچم انار و تراشیدن تاج در قسمت گلوگاه انار است. شب پره کرم گلوگاه انار تخم های خود را روی پرچم های واقع در تاج میوه انار می گذارد. از اینرو حذف پرچم ها در تاج میوه بهترین روش برای کاهش خسارت آفت می شود.

این کار بوسیله برس و یا دستگاه های مخصوص پاک کردن پرچم انجام می شود. حذف پرچم باید در زمان صحیح صورت گیرد تا به تولید و تناژ محصول نهایی آسیب وارد نشود. حذف پرچم های انار پس از اوج تخم گذاری شب پره های نسل زمستانه آفت توصیه شده است.

عملیات پرچم زدایی انار

عملیات پرچم زدایی برای کنترل کرم گلوگاه انار، بهتر است حدود 2 تا 3 هفته پس از حداکثر گلدهی درختان میوه و حدود 6 هفته بعد از ظهور اولین گل انار وقتی که پرچم ها گرده افشانی خود را انجام داده و عمر آنها تمام شده است، انجام شود. این کار باید به دقت صورت گیرد تا سطح داخلی گلوگاه انار زخمی نگردد.

پوشش روی تاج میوه

یکی از روش های اقتصادی مبارزه با کرم گلوگاه انار، پوشش و پر کردن قسمت گلوگاه انار است. برای پوشاندن از مواد خاک اره همراه با سریش، خاک کف باغ، و الیاف پنبه استفاده می شود. این کار در اواخر بهار که فصل تخم گذاری شب پره کرم گلوگاه انار است انجام می شود.

این پوشش از تخم گذاری شب پره ممانعت می کند، همچنین تا حد زیادی از آلوده شدن میوه ها جلوگیری می کند. همچنین استفاده از پوشش توری پارچه ای طوریکه تمام گل های انار را بپوشاند، توصیه می شود. این روش یکی از مطمئن ترین روش مکانیکی برای پیشگیری از آلودگی توسط این شب پره است.

روش سومکنترل بیولوژیک

کنترل بیولوژیکی کرم گلوگاه انار یکی از بهترین و موثرترین روش های کنترل این آفت است. از دشمنان طبیعی برای از بین بردن شب پره کرم گلوگاه که در کنترل زیستی استفاده می شود می توان به دو زنبور پارازیتوئید Trichogramma embryophagum و Trichogramma cacoeciae اشاره کرد. این دو گونه بسیار مقاوم هستند و هر شرایط محیطی را به خوبی تحمل می کنند.

یکی دیگر از روش های کنترل بیولوژیک محلول پاشی با پودر کائولن است. استفاده از این ماده در کاهش خسارت کرم گلوگاه و آفتاب سوختگی ميوه هاي انار به شدت موثر است. از طرفی کالوئن به کاهش میزان ریزش گل و میوه و میزان ترکیدگی میوه های انار و نیز خسارت شته انار کمک می کند.

روش دیگر کنترل بیولوژیک کرم گلوگاه انار، استفاده از پیام رسان های شیمیایی یا سمیوکمیکال هاست. در این روش از فرمون جنسی شب پره گلوگاه انار جهت شکار انبوه، پایش و ردیابی و جلب و کشتن استفاده می شود.

مزایای استفاده از فرومون کرم گلوگاه انار:

  • کنترل خسارت آفات محصولات با ارزش اقتصادي بالا

  • کنترل پایدار

  • عدم آلودگی محیط زیست و

  • حفظ جمعیت دشمنان طبیعی است.

روش چهارمروش تلفیقی

طبق تحقیقات انجام شده و تجربه استفاده از روش های مبارزه با کرم گلوگاه انار، باید گفت که استفاده از روش های معمولی که در بالا توضیح داده شده اند، به تنهایی نمی توانند در کنترل این آفت موثر باشند. از اینرو، توصیه می شود که از روش های ترکیبی و به اصطلاح تلفیقی شامل کنترل زراعی، مبارزه مکانیکی و کنترل بیولوژیک استفاده کرد.

در مدیریت تلفیقی کرم گلوگاه انار باید از روش های زیر به صورت ترکیبی استفاده کرد:

  • از ارقام مقاوم بومی و محلی استفاده کیند

  • میوه های آلوده ریخته شده پای درختان و همچنین میوه های خراب جا مانده روی درختان انار را جمع آوری کنید و در گودال عمیق مدفون نمایید.

  • درختان انار را به طور منظم آبیاری کنید، از تنش آبی جلوگیری کنید و با کاشت درختان با تراکم مناسب با پوشش دهی سایه مناسب، از آفتاب سوختگی در میوه های انار خودداری کنید.

  • از تله های نوری و فرمون های جنسی برای شکار انبوه، اختلال در جفت گیری و جلب و در نهایت کشتن حشرات آفت استفاده کنید.

  • از روش های پرچم زدایی و یا پوشش محل تاج میوه انار جه جلوگیری از تخم ریزی حشره در تاج میوه استفاده کنید.

سخن آخر

روشهاي کنترل غیر شیمیایی از جمله پاشیدن کائولین، پوشش تاج انار، تلفیق حذف پرچم و پاشیدن کائولین، استفاده زا فرمون جنسی به عنوان کنترل بیولوژیک و جمع آوري بقایاي انار در باغ ها براي کنترل این آفت استفاده می شوند که می توانند به کاهش تراکم جمعیت، و جلوگیری از خسارت زیاد این آفت کمک کنند.

کاربرد روشهاي کنترل مستلزم اطلاع از وجود مرحله حساس زندگی آفت در باغ ها است که به طور معمول با استفاده از فرومونهاي جنسی انجام می شود. علاوه بر این، فرومون هاي جنسی براي کنترل مستقیم آفات به روش اخلال در جفتگیري پروانه ها نیز استفاده می شوند.

خرید فرمون گلوگاه انار

در صورتی که در مورد نحوه استفاده و خرید تله ها و فرمون های جنسی کرم گلوگاه انار نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید. زیست بانی پایا یکی از شرکت های معتبر در حوزه ارائه، تولید واردات فرمون هاست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید