از خسارت تا مهار؛ همه چیز درباره کرم برگخوار پاییزه و مدیریت آن
کرم برگخوار پاییزه با نام علمی frugiperda Spodoptera به راسته lepidoptera و به خانواده پروانهها و بیدها Noctuidae تعلق دارد. تغذیه این آفت از برگ و ساقه و بخشهای مولد گیاهان است و خسارت قابل توجهی به محصولات کشاورزی مهمی مانند ذرت، برنج، سورگوم، نیشکر، گندم و دیگر از محصولات کشاورزی وارد می سازد. کرم برگخوار پاییزه آفتی پلی فاژ با ترجیح میزبانی آن بالاست و از گیاهان مختلفی تغذیه و خصوصا برای گندم و یونجه کشت پاییزه بسیار مشکل آفرین است. در بین محصولات ذکر شده سورگوم دانهای و ذرت شیرین و ذرت علوفهای میزبانهای مهم تری برای این آفت هستند. کرم ﺑﺮگﺧﻮار پاییزه که تا پیش از این یک آفت قرنطینه ی خارجی در ایران محسوب میشد، یکی از جدیترین آفات کشاورزیدر جهان محسوب میگردد. کرم برگخوار در مرحله لاروی، میلیاردها دلار خسارت به محصولات کشاورزی ایجاد میکند. خسارت اقتصادی حاصل از کرم برگخوار پاییزه در دوازده کشور آفریقایی سالانه میلیاردها دلار تخمین زده شده است. در دیگر کشورها، به صورت جدی برای تولیدکنندگان ذرت مشکل آفرین شده است. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) تخمین زده است که کشاورزان سالانه تقریبا میلیون ها دلار را صرف کنترل این آفت میکنند.
جهت بررسی بیشتر: کنترل بیولوژیک و روش مبارزه با کرم گلوگاه انار
پراکنش آفت
کرم برگخوار پاییزه از آفات بومی مناطق نیمهگرمسیری قاره آمریکا بوده و به آفت مهمی مخصوصا برای کشت ذرت تبدیل شده است. عمده ترین تولیدکنندگان اصلی ذرت در جهان، کشورهای آمریکا و برزیلمی باشد و به صورت مداوم با هجوم کرمهای برگخوار مواجه هستند. کرم برگخوار پاییزه قدرت تولیدمثلی بسیار بالایی و با سرعت بسیار زیاد گسترش مییابد. در سالهای اخیر، این آفت به کشورهای دیگر مانند کشورهای آفریقایی رسیده و محصول ذرت این کشورها را بهویرانی کشاند و موجب ایجاد فقدان امنیت غذایی و افت شدید تولید محصول شد. هند که معمولا صادرکننده ذرت است، پس از حملات کرم برگخوار پاییزه در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰، مجبور به واردات محصول ذرت به کشور شد، همچنین علاوه بر خسارت محصولات توسط کرم برگخوار پاییزه، تغییرات آبوهوایی شدید نیز محصول ذرت کشور را تحت تاثیر شدید قرار داد و موجب تخریب جدی این محصول شد. کرم برگخوار پاییزه در هند، علاوه بر ذرت از نیشکر، سورگوم، ارزن مرواریدی، پنبه و غلات دیگر نیز تغذیه میکند. در بخش کشاورزی، این آفت معروفترین آفت گزارششده در سراسر جهان می باشد و همان اشتهایی را دارد که در نوعی آفت پنبه به نام کرم قوزه پنبه در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ شاهد آن بودیم. در سال ۲۰۱۹ این آفت به چین هم رسید؛ اگرچه میزان دقیق شیوع و گسترش آن در استانهای چین هنوز به صورت دقیق مشخص نیست.
مرفولوژی کرم برگخوار پاییزه
تخم: به رنگ خاکستری روشن و گنبدی شکل هستند. تعداد تخمها در هر مرحله تخم گذاری توسط حشره ماده بهطور قابلتوجهی متفاوت است. تخمها معمولاً به صورت دستهای روی سطح زیرین برگها یا دیگر قسمتهای گیاه قرار میگیرند.
لارو: معمولاً شش سن لاروی در کرم برگخوار پاییزی وجود دارد. لارو برگخوار پاییزه در جلوی سر خود حرف Y مشاهده می شود که مشخصه این لارو یا این آفت می باشد یک “” Y معکوس سفید است. لارو ها به رنگ سبز روشن تا قهوه ای تیره با خطوط رنگی( با سه عدد نوار زرد رنگ) می باشند.
شفيره: مرحله شفیرگی معمولاً در خاک و در عمق 2 تا 8 سانتی متری انجام می شود. شفیره به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است. مرحله شفیرگی کرم برگخوار پاییزی نمی تواند دوره های طولانی هوای سرد را تحمل کند.
حشره کامل: شب پره این آفت خاکستری رنگ است. شب پره ها در گرگ و میش شب فعال ترند و در عصرهای گرم و مرطوب بیشترین فعالیت را دارند.طول عمر بزرگسالی به طور متوسط حدود 10 روز تخمین زده می شود که دامنه آن بین 7 تا 21 روز است.
نحوه خسارت کرم برگخوار پاییزه
لارو برگخوار پاییزه به سرما حساس می باشد. رفتار این لارو ها نیز همانند مابقی لارو های برگخوار می باشد. معمولا لارو برگخوار پاییزه در اوایل صبح و اواخر غروب (اوایل شب) فعالیت بیشتری دارند و همچنین میتوان آن ها را روی برگ های بلند و جویده نشده مشاهده نمود. ﺣﺸﺮات ﺑﺎﻟﻎ ﺷﺐﻫﺎ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ دارﻧﺪ و ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﺗﻐﺬﯾۀ آفت در ﺷﺐ اﺗﻔﺎق ﻣیاﻓﺘﺪ. لاروها در ساعات گرم از روز بیشتر در زیر برگ ها قرار می گیرند. خسارت و جویدن برگ ها توسط لاروها عموما در طول شب اتفاق می افتد.لارو های کوچک نمی توانند خسارت زیادی را بوجود آورند، عمده خسارت ایجاد شده توسط لاروهای سنین بالاتر صورت می گیرد.همپنین ممکن است لارو های جوان در طی روز نیز مشاهده شوند و از گیاه تغذیه نمایند ولی لارو های سنین بالاتر فقط در اوایل روز و اوایل شب از گیاه تغذیه می کنند. در مواردی به نظر میرسد که لارو های سنین بالاتر به صورت ناگهانی ناپدید می شوند. این موضوع بدین دلیل است که جهت جستجوی برای غذا و یا برای تبدیل شدن به شفیره وارد خاک می شوند. در این شراط با بررسی دقیق تر خاک و بلند کردن چند کلوخه کوچک از روی زمین، می توان این لارو ها را در زیر کلوخه ها مشاهده کرد. خسارت این لاروها مشابه و همانند خسارت خشکی، زیان آور می باشد. لارو برگخوار پاییزه برگ ها را می جود و برگ ها دندانه دار را با رگبرگ اصلی، بر روی ساقه اصلی باقی می گذارند. خسارت و هجوم لارو ها حدود یک ماه به طول می انجامد.
جهت بررسی بیشتر: خرید فرمون کرم برگخوار پاییزه
زیست شناسی کرم برگخوارپائیزه
همانطور که نام این لارو نشان می دهد، این آفت در اواخر تابستان و اوایل پاییز تراکم بسیار بالایی از خود نشان میدهد و بسیار شایع و فراوان است (شهریور–مهر–آبان). این آفت معمولا ۳ نسل یا بیشتر در سال دارد. چرخه زندگی در تابستان در حدود 30 روز، اما در بهار و پاییز 60 روز و در زمستان 80 تا 90 روز تکمیل می شود. تعداد نسلهایی که در یک منطقه رخ میدهند به پراکندگی حشرات بالغ بستگی دارد و بر این اساس متفاوت است. توانایی دیاپوز در این گونه وجود ندارد.
کنترل کرم برگخوار پاییزه
کرم برگخوار پائیزهS. frugiperda یک آفت مهاجم است که میتواند باعث از بین رفتن جدی بر روی محصولات مختلف غذایی مهم و خطری برای امنیت غذایی جهانی شود. کرم برگخوار می تواند با تغذیه از مراحل رویشی و زایشی محصولات به بیش از 350 گونه گیاهی آسیب برساند. در حال حاضر آفت کش های شیمیایی و ذرت تراریخته به طور گسترده ای برای محافظت از محصولات در برابر این آفت